Marianne Vogel: Geest en beest. Berlijnse thriller (2018)

PERSBERICHT: Geest en beest. Diepgaande literaire thriller over Berlijn, Weimar en Buchenwald

Op 30 oktober 2018 wordt in boekhandel Godert Walter in Groningen de vierde Berlijnse thriller van Marianne Vogel gepresenteerd: “Geest en beest” (voorkant zie onder). Het eerste exemplaar zal feestelijk overhandigd worden aan Mikko Fritze, directeur van het Goethe Institut Amsterdam.
De thriller “Geest en beest” draait om een kostbaar inktstel van Goethe, dat een SS-officier in de Tweede Wereldoorlog in Leiden heeft gestolen. Nu moeten de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het inktstel in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek in de Joodse wijk van Berlijn worden Bank en Arends geconfronteerd met echo’s van de oorlog, waarbij de levens van dader- en slachtofferfamilies onontkoombaar botsen.
In het boek zijn aangrijpende ware geschiedenissen verwerkt, waaronder die van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Het gaat om herdenken, foute vaders en het gevaar van clichés. Op iemands vraag hoe Auschwitz in vredesnaam heeft kunnen gebeuren, antwoordt Vera Knecht, de directeur van Gedenkplaats Buchenwald: “Eigenlijk is die vraag een manier om te zeggen dat jij zelf nooit zo’n moordenaar zou kunnen zijn. Dat is helaas een misvatting. De echte vraag is hoe het in vredesnaam kan dat die moordenaars zo op jou lijken.”
Tevens is “Geest en beest” een ode aan de kracht van literatuur. Het personage Niek Pieters overleefde Buchenwald omdat hij een stukje van de beroemde Goethe-eik bezat dat hem moed gaf. En een vriendschap zoals die tussen Goethe en Schiller blijft een bron van inspiratie, waar het – werkelijk bestaande – inktstel van Goethe symbool voor staat.
Marianne Vogel is persoonlijk coach en literatuurwetenschapper. Na haar studies Duits en filosofie was ze leider van het lectoraat Nederlands aan de universiteit Freiburg, literair vertaler, tijdschriftredacteur, essayist en docent Duitslandstudies aan de universiteit Groningen. Ze geeft lezingen en workshops over vele thema’s. Haar eerdere Berlijn-detectives zijn “Gedeelde stad, geheelde stad” (2012), “In de schaduw van Marlene Dietrich” (2014) en “Communistengoud en kerstengelen” (2016).
U wordt van harte uitgenodigd de presentatie op 30 oktober bij te wonen. Plaats: Oude Ebbingestraat 53, Groningen. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis. Aanmelding is gewenst wegens beperkt aantal zitplaatsen: info@godertwalter.nl.

Hebt u interesse in een lezing of interview over dit boek? Neem contact op met de auteur voor vrijblijvend overleg.
Wilt u een recensie schrijven? Vraag een gratis boekexemplaar aan bij uitgeverij Aspekt te Soesterberg.

(copyright Mark Heuveling, uitgeverij Aspekt)

Sluit Menu