Marianne Vogel: Geest en beest. Berlijnse thriller (2018)

PERSBERICHT: Interactieve avond over Geest en beest. Indringende detective over Berlijn, Weimar en Buchenwald

Op 23 november 2018 organiseert de Openbare Bibliotheek Zuidhorn een interactieve avond over Geest en beest. Marianne Vogel houdt een lezing over haar nieuwe boek, met indringende powerpointbeelden van Berlijn. Leden van rederijkerskamer Eendracht spelen de proloog. Als gast lezen voor: Remco Ekkers (dichter, Zuidhorn), Margot Brekelmans (kunstenares, Zuidhorn), Henk Bakker (wethouder cultuur) en Annette Timmer (De Literaire Hemel, Amen).
Plaats: Jellemaweg 3, Zuidhorn. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Aanmelding zuidhorn@biblionetgroningen.nl.

De detective Geest en beest draait om een kostbaar inktstel van Goethe, dat een SS-officier in de Tweede Wereldoorlog in Leiden heeft gestolen. Nu moeten de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het inktstel in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek in de Joodse wijk van Berlijn worden Bank en Arends geconfronteerd met echo’s van de oorlog, waarbij de levens van dader- en slachtofferfamilies onontkoombaar botsen.
In het boek zijn aangrijpende ware geschiedenissen verwerkt, waaronder die van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Het gaat om herdenken, foute vaders en het gevaar van clichés. Op iemands vraag hoe Auschwitz in vredesnaam heeft kunnen gebeuren, antwoordt de directeur van Gedenkplaats Buchenwald: ‘Eigenlijk is die vraag een manier om te zeggen dat jij zelf nooit zo’n moordenaar zou kunnen zijn. Dat is helaas een misvatting. De echte vraag is hoe het in vredesnaam kan dat die moordenaars zo op jou lijken.’
Tevens is Geest en beest een ode aan de kracht van literatuur. Het personage Niek Pieters overleefde Buchenwald omdat een stukje van de beroemde Goethe-eik hem moed gaf. En een vriendschap zoals die tussen Goethe en Schiller blijft een bron van inspiratie, waar het – werkelijk bestaande – inktstel van Goethe symbool voor staat.
Marianne Vogel is coach en literatuurwetenschapper. Na haar studies Duits en filosofie was ze leider van het lectoraat Nederlands aan de universiteit Freiburg, literair vertaler, tijdschriftredacteur, essayist en docent Duitslandstudies aan de universiteit Groningen. Haar eerdere Berlijn-detectives zijn Gedeelde stad, geheelde stad (2012), In de schaduw van Marlene Dietrich (2014) en Communistengoud en kerstengelen (2016).

Heb je interesse in een lezing of interview over dit boek? Neem contact op met de auteur voor vrijblijvend overleg.
Wil je een recensie schrijven in een tijdschrift, dagblad, verenigingsblad, schoolkrant of op het internet? Marianne Vogel stuurt je een gratis en gesigneerd boekexemplaar.

(copyright Mark Heuveling, uitgeverij Aspekt)

Sluit Menu