Marianne Vogel: Geest en beest. Berlijnse thriller (2018)

Verslag door redacteur in weekblad Westerkwartier: “Vrijdagavond 23 november 2018 organiseerde de bibliotheek Zuidhorn een avond over de nieuwe Berlijnse detective Geest en beest van Marianne Vogel. Men had een literaire happening aangekondigd, en dat was het ronduit. De spanning zat er direct in toen de proloog van het boek werd gespeeld, waarin een dief ’s nachts de schedel van de schrijver Schiller uit een museumvitrine steelt. Daarna hield Marianne voor een zaal met ruim 80 mensen een gedreven verhaal over de ware achtergrond van haar boek. Het publiek hing aan haar lippen.
Zij vertelde hoe de wegen van dader- en slachtofferfamilies elkaar kunnen kruisen. Enerzijds gaat Geest en beest over de kinderen van Hans Schneider/Schwerte. Deze man met de twee levens was in de Tweede Wereldoorlog SS-officier; later werd hij onder een valse naam een progressieve germanist. Anderzijds komen Nederlandse Buchenwald-gevangenen en hun kinderen voor. In het middelpunt staat Nico Pols, die in Buchenwald een stukje van de beroemde Goethe-eik kreeg, wat hem kracht gaf om het kamp te overleven.
‘Het goede en kwade in de mens,’ zei Marianne, ‘heeft de schrijver Goethe geweldig verbeeld in zijn drama Faust. De geleerde Faust sluit een pact met de duivel, waar hij naderhand verschrikkelijk spijt van krijgt. De germanist Schneider-Schwerte was niet voor niets geobsedeerd door Faust.’ Marianne vertelde hoe Goethe beide kanten van de mens terugzag in het half gespleten blad van de ginkgoboom. ‘Dat is twee in één, dus heeft het net als Faust en wij allemaal twee zielen in één borst.’
Op haar aanmoediging riep het publiek waar men overal in Zuidhorn een ginkgo wist te staan. De Zuidhornse auteur maakte de zaal ook aan het lachen met insidersweetjes over haar research. Enthousiast applaus kregen de vier bekende gasten die voorlazen uit het boek: Margot Brekelmans, Fia Bolhuis, Henk Bakker en Remco Ekkers. Remco las tot slot Goethes prachtige gedicht over het ginkgoblad voor.”

Marianne Vogel is coach en literatuurwetenschapper. Na haar studies Duits en filosofie was ze leider van het lectoraat Nederlands aan de universiteit Freiburg, literair vertaler, tijdschriftredacteur, essayist en docent Duitslandstudies aan de universiteit Groningen. Haar eerdere Berlijn-detectives zijn Gedeelde stad, geheelde stad (2012), In de schaduw van Marlene Dietrich (2014) en Communistengoud en kerstengelen (2016).

Heb je interesse in een lezing of interview over dit boek? Neem contact op met de auteur voor vrijblijvend overleg.
Wil je een recensie schrijven in een tijdschrift, dagblad, verenigingsblad, schoolkrant of op het internet? Marianne Vogel stuurt je een gratis en gesigneerd boekexemplaar.

(copyright Mark Heuveling, uitgeverij Aspekt)