Marianne Vogel: Gedeelde stad, geheelde stad. Berlijnse thriller (2012)

Inhoud: Tijdens een werkbezoek in Berlijn verdwijnt de Amsterdamse adjunct-uitgever Max Dethmer spoorloos. Particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends bijten zich in de zaak vast. In het hippe en historische Berlijn raken ze slaags met een zonderlinge Nina Hagen, neonazi’s en de ooit illustere Oost-Berlijnse uitgeverij Rosa.
Geleidelijk blijkt de aardige Max Dethmer een duister verleden te hebben. Dat ontdekken Sofie Bank en Frits Arends onder meer tijdens bezoeken aan Erika’s Ecke, de stamkroeg van een aantal dubieuze Oost-Berlijners. Steeds meer worden de twee onderzoekers meegezogen in een adembenemende Oost-West-geschiedenis die terugreikt tot de val van de Muur. Bank en Arends merken dat ze worden bedreigd, maar door wie? En waarom ging Max Dethmer werkelijk naar Berlijn? In de zomerse en broeierige stad loopt de spanning steeds verder op.
Gedeelde stad, geheelde stad gaat over graaizucht, verraad en teloorgegane idealen, alsmede pogingen om nieuwe wortels te slaan.

‘Het boek is goed geschreven en de spanning neemt naar het einde toe. Marianne Vogel heeft een overtuigend verhaal verteld, dat stoelt op waar gebeurde machinaties’. (Trouw, 11-2-2013) 

Wilt u mij uitnodigen voor uw vereniging, boekhandel, bibliotheek of leeskring? Neem contact op voor vrijblijvend overleg.

copyright Mark Heuveling (uitgeverij Aspekt, Soesterberg)