Marianne Vogel: Gedeelde stad, geheelde stad. Berlijnse thriller

Mijn debuut als detective-auteur, Gedeelde stad, geheelde stad, verscheen in 2012 bij uitgeverij Aspekt (2e druk 2014). Hij werd gepresenteerd bij boekhandel Van der Velde in Groningen op 9 november, de dag van de val van de Muur.

Inhoud van Gedeelde stad, geheelde stad: Tijdens een werkbezoek in Berlijn verdwijnt de Amsterdamse adjunct-uitgever Max Dethmer spoorloos. Particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends bijten zich in de zaak vast. In het hippe en historische Berlijn raken ze slaags met een zonderlinge Nina Hagen, neonazi’s en de ooit illustere Oost-Berlijnse uitgeverij Rosa.
Geleidelijk blijkt de aardige Max Dethmer een duister verleden te hebben. Dat ontdekken Sofie Bank en Frits Arends onder meer tijdens bezoeken aan Erika’s Ecke, de stamkroeg van een aantal dubieuze Oost-Berlijners. Steeds meer worden de twee onderzoekers meegezogen in een adembenemende Oost-West-geschiedenis die terugreikt tot de val van de Muur. Bank en Arends merken dat ze worden bedreigd, maar door wie? En waarom ging Max Dethmer werkelijk naar Berlijn? In de zomerse en broeierige stad loopt de spanning steeds verder op.
Gedeelde stad, geheelde stad gaat over graaizucht, verraad en teloorgegane idealen, alsmede pogingen om nieuwe wortels te slaan.
Omslag door Mark Heuveling, uitgeverij Aspekt. Prijs € 17,95.

Wilt u mij uitnodigen voor uw vereniging, boekhandel, bibliotheek of leeskring? Neem contact op voor vrijblijvend overleg.

Voorbeelden van mijn lezingen over Gedeelde stad, geheelde stad:

  • Werkgroep Grenscontacten, Groningen-Leer (okt. 2015): lezing Erinnerungsorte – herinneringsplekken: over symbolische plekken en collectieve herinneringen in de eerste twee Berlijn-detectives. Met powerpoint.
  • Vrouwen van Nu, Zuidhorn (okt. 2015): lezing Wandelen door Berlijn: de stad, beroemde persoonlijkheden en dramatische hoogtepunten. Op basis van de eerste twee Berlijn-detectives. Met powerpoint.
  • Seniorenacademie HOVO, Groningen, Leeuwarden en Hoogeveen (2014 en 2015): De lange schaduw van de val van de Muur. Zes hoorcolleges over de DDR, de Wende en huidige Oost-Duitse trauma’s. Met powerpoint.
  • Centrum Sunenz, Drachten (nov. 2014): lezing over de detective, Berlijn en 25 jaar val van de Muur. Met powerpoint.
  • Boekhandel Boomker, Haren (nov. 2014): lezing over de detective en 25 jaar val van de Muur. Met powerpoint.
  • Boekhandel Barth, Meppel (febr. 2014): lezing over de detective met powerpoint.
  • Leeskringen in Drachten en Beetsterzwaag (april en mei 2013). Literaire discussieavonden over thema’s, symboliek etc. in de detective.
  • Openbare Bibliotheek, Zuidhorn (jan. 2013): tweegesprek met neerlandicus Herry Cornelius over de detective. Met powerpoint.
  • Universiteitsbibliotheek, Groningen (nov. 2012): interview door dr. Peter Groenewold, germanist en historicus, over de detective.
Sluit Menu