Marianne Vogel: Communistengoud en kerstengelen. Berlijnse thriller

Mijn derde Berlijnse detective, Communistengoud en kerstengelen, werd eind herfst 2016 gepresenteerd bij boekhandel Godert Walter in Groningen. Voor het eerst viel het seizoen prachtig samen met de inhoud van het boek, omdat het in de week voor kerst speelt (de vorige twee detectives spelen resp. in augustus en mei).

Inhoud van Communistengoud en kerstengelen: In het winterse Berlijn is psychiatrisch verpleegkundige Marieke van Dijk overreden. Was het een ongeluk of moord? Die kwestie moeten de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends in Berlijn gaan oplossen. Het lijkt een simpele opdracht, totdat Bank en Arends op de legendarische verdwenen DDR-miljoenen stuiten. Ook horen ze geruchten over de Stasi, de geheime dienst van de DDR. Dan duikt er een oud Stasi-dossier op. Hoe hangen die dingen samen met Mariekes dood?
Binnen de kortste keren zijn Bank en Arends in een levensgevaarlijke zaak verwikkeld die zich uitstrekt tot de hoogste regionen. Maar Communistengoud en kerstengelen gaat ook over gewone Berlijners, die zich met allerlei listen door het leven proberen te slaan. Deze meeslepende detective vertelt over macht en onmacht, achterdocht en vertrouwen, en mensen van goede wil.
Omslag door Mark Heuveling, uitgeverij Aspekt. Prijs € 17,95.

Wilt u mij uitnodigen voor uw vereniging, boekhandel, bibliotheek of leeskring? Voor vrijblijvend overleg:
bosvogelM

Voorbeelden van mijn lezingen over Communistengoud en kerstengelen:

  • Seniorenacademie HOVO, Groningen (herfst 2017): De Stasi in Berlijn. De geheime dienst van de DDR vroeger en nu. Zes hoorcolleges met powerpoint.
  • Lion’s Clubs Winschoten en Papenburg (8 mei 2017): lezing over de drie Berlijnse detectives en het schrijfproces. Met powerpoint.
  • Odd Fellows, Groningen (14 maart 2017): lezing Wandelen door Berlijn n.a.v. de drie Berlijnse detectives. Met powerpoint.
  • Doopsgezinde Gemeente Haren (2 febr. 2017): lezing Wandelen door Berlijn. Met powerpoint.
  • Cultureel Centrum Zuidhorn (nov. 2016): literatuurkenner Herry Cornelius interviewt de auteur over Berlijn, het schrijfproces en de Stasi. Met live klassieke muziek (o.a. uit Schuberts Winterreise) en pianobegeleiding. Een verslag met foto vindt u hier!
  • Boekhandel Godert Walter, Groningen (31 okt. 2016): presentatie van de detective, met een interview van de auteur door germanist Henk Harbers.
Sluit Menu