Leeskamer Alledaagse creativiteit. Over flexibel denken en veerkracht

Creativiteit is veel meer dan artistiek bezig zijn. Het is een belangrijk thema in de positieve psychologie, een stroming die kijkt naar positieve emoties en het floreren van mensen. Alledaagse creativiteit gaat over flexibel denken, veerkracht vertonen en uit je comfortzone komen. En dat is nogal eens nodig in het leven. Bijvoorbeeld omdat oude gewoontes een sleur zijn geworden. Omdat uw situatie verandert en u nieuwe oplossingen nodig hebt. Of omdat u graag creatiever met allerlei kwesties wilt omgaan. Maar kun je creativiteit dan leren of versterken? Wat is het eigenlijk? En hoe pas je het optimaal toe? In deze spannende leeskamer komen zowel theoretische als praktische facetten aan bod.

Er worden drie uitdagende boeken over creativiteit besproken. In zijn boek “Ping!” ontmantelt onderzoeksjournalist Bas Kast verouderde aannames over creativiteit en hij toont het belang van ontfocussen aan. De bekende hoogleraar Brené Brown beschrijft in “De moed van imperfectie” blokkades voor creativiteit, zoals perfectionisme of schaamte. Ook biedt zij tien richtlijnen voor een creatiever en authentieker leven. Het derde boek is “Creativiteit krijg je niet voor niks” van Carsten de Dreu en Daniel Sligte. Zij onderzoeken wat de soort persoonlijkheid uitmaakt bij het stimuleren van creativiteit en wat dat concreet voor jezelf betekent.
Nieuwsgierig geworden? Doet u dan mee. Er is veel plaats voor discussie en uitwisseling, en tevens gelegenheid om oefeningen rond creativiteit uit te proberen. Deze leeskamer is voor alle belangstellenden die hun verbeelding meer willen prikkelen en vaker out-of-the-box willen denken. Creativiteit helpt bij het bedrijven van levenskunst: makkelijker omgaan met stress of tegenslag en meer in contact zijn met uzelf.

Programma (tevens cursusmateriaal, zelf aanschaffen en lezen):
Bijeenkomst 1 en 2. Bespreking van Bas Kast: Ping! Waar goede ideeën vandaan komen. Amsterdam 2017.
Bijeenkomst 3 en 4. Bespreking van Brené Brown: De moed van imperfectie. Amsterdam 2013.
Bijeenkomst 5 en 6. Bespreking van Carsten de Dreu en Daniel Sligte: Creativiteit krijg je niet voor niks. Over de psychologie van creativiteit in werk en wetenschap. Assen 2016.

Docent: Marianne Vogel.
Plaats: Leeuwarden.
Data: vrijdagochtend 4 en 18 okt., 1, 15 en 29 nov., en 13 dec.  2019.
Tijd: 10.30-13.00 uur.
Meer info en aanmelding:
 www.hovoseniorenacademie.nl.

Sluit Menu