De gouden jaren 20 in Berlijn.
Van Marlene Dietrich tot Hitler

Wie kent Marlene Dietrich niet? Deze ster en haar film Der Blaue Engel zijn tot op heden een symbool van de jaren twintig in Berlijn. Niet alleen de hoge cultuur, maar ook de populaire cultuur had toen een spectaculair niveau. Geen andere metropool in Europa trok zoveel briljante kunstenaars, intellectuelen, revolutionairen en mensen met een alternatieve levensstijl aan. Maar hoe gouden waren deze jaren werkelijk? Berlijn was immers ook de stad van dramatische armoede, werkloosheid en de opkomst van het nationaalsocialisme. Hoe zijn deze tegenstellingen te rijmen?

De zes hoorcolleges behandelen de Berlijnse jaren twintig en de contrasten die deze unieke periode zo aangrijpend maken. Met het beroemde filmlied uit die tijd kun je terecht zeggen: ‘Das gibt’s nur einmal, das kommt nicht wieder’. 
Er zal veel aandacht worden besteed aan de populaire cultuur – o.a. cabaret, film, revue, nachtclubs – en de functie daarvan in die tijd. Daarom wordt deze ingebed in de stedelijke groei van Berlijn met de nieuwe Kurfürstendamm en in de grillige politiek-economische ontwikkelingen. Als achtergrondverdieping kunt u naar wens twee hier aanbevolen romans lezen. Denk verder aan de vermaarde film Cabaret (1972) met Liza Minnelli, die een prachtige terugblik op dit wereldje geeft.
Eén college is gewijd aan het einde van deze flamboyante periode, toen talrijke Berlijnse kunstenaars en intellectuelen naar Nederland emigreerden en hier een wrange ontvangst beleefden. Elk college wordt verlevendigd met veel powerpointbeelden, en u krijgt ook stukjes jaren twintig te zien die in het huidige Berlijn nog bestaan.

Programma:
1. Berlijn in de jaren 20: de Kurfürstendamm als het grootste koffiehuis van Europa.
2. Uitgaansleven: van cabaret tot de Comedian Harmonists.
3. Marlene Dietrich, de Ufa filmmaatschappij en Der Blaue Engel.
4. Politiek-economische ontwikkelingen: het nieuwe levensgevoel en de omslag na 1929.
5. Exil: de emigratie van Berlijners naar Nederland vanaf 1933.
6. Honderd jaar jaren 20: visies toen en nu.

Aanbevolen literatuur: Gabriele Tergit: Käsebier verovert de Kurfürstendamm. € 22,99. Marianne Vogel: In de schaduw van Marlene Dietrich. Berlijnse thriller. € 17,95.
Docent: Marianne Vogel.
Plaats: Assen.
Data: donderdagmiddag 8 en 22 okt., 5 en 19 nov., en 3 en 17 dec.  2020.
Tijd: 14.00-15.45 uur.
Meer info en aanmelding:
 www.hovonoordnederland.nl.