Leesclub Alledaagse creativiteit. Over flexibel denken en veerkracht

Creativiteit is veel meer dan artistiek bezig zijn. Het is een belangrijk thema in de positieve psychologie, een stroming die kijkt naar positieve emoties en het floreren van mensen. Alledaagse creativiteit gaat over flexibel denken, veerkracht vertonen en uit je comfortzone komen. En dat is nogal eens nodig in het leven. Bijvoorbeeld omdat oude gewoontes een sleur zijn geworden. Omdat je situatie verandert en je nieuwe oplossingen nodig hebt. Of omdat je graag creatiever met allerlei kwesties wilt omgaan. Maar kun je creativiteit dan leren of versterken? Wat is het eigenlijk? En hoe pas je het optimaal toe? In de Zuidhornse leesclub komen al dergelijke theoretische en praktische facetten aan bod. Je hoeft NIET aan vorige leesclubrondes meegedaan te hebben, nieuwe deelnemers kunnen probleemloos instappen.

Op de bijeenkomsten van de leesclub worden drie uitdagende boeken over creativiteit besproken. In zijn boek “Ping!” ontmantelt onderzoeksjournalist Bas Kast verouderde aannames over creativiteit en hij toont o.a. het belang van ontfocussen aan. De bekende hoogleraar Brené Brown beschrijft in “De moed van imperfectie” blokkades voor creativiteit, zoals perfectionisme of schaamte. Ook biedt zij tien uitnodigende richtlijnen voor een creatiever en authentieker leven.
Het derde te bespreken boek is de roman “De kop van Oskar Wronski” van Gerdien Verschoor. Deze roman vertoont een inspirerende creativiteit op het vlak van de personages, de compositie en de stijl. Zeer de moeite waard! Afsluitend zullen we onderzoeken wat de soort persoonlijkheid uitmaakt bij het stimuleren van creativiteit en wat dat concreet voor jezelf betekent.
Nieuwsgierig geworden? Doe dan mee. Er is tijdens de bijeenkomsten ook gelegenheid om oefeningen rond creativiteit uit te proberen. Deze leesclub is voor alle belangstellenden die hun verbeelding meer willen prikkelen en vaker out-of-the-box willen denken. Creativiteit helpt je makkelijker om te gaan met stress of tegenslag en meer in contact te zijn met jezelf.

Programma (tevens cursusmateriaal, zelf aanschaffen en lezen):
Bijeenkomst 1 en 2. Bespreking van Bas Kast: Ping! Waar goede ideeën vandaan komen. Amsterdam 2017.
Bijeenkomst 3 en 4. Bespreking van Brené Brown: De moed van imperfectie. Amsterdam 2013.
Bijeenkomst 5. Bespreking van Gerdien Verschoor: De kop van Oskar Wronski. Amsterdam 2014.
Bijeenkomst 6. Bespreking van syllabus over creativiteit (te koop bij Marianne voor € 1,-).

Docent: Marianne Vogel.
Data: donderdagmiddag 27 sept., 11 okt., 1 nov., 15 nov., 29 nov. en 13 dec. 2018.
Tijd: 14.15-16.30 uur (de trein komt om 14 uur aan uit Groningen of Leeuwarden).
Plaats: Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg 3, Zuidhorn.
Kosten: € 120,-.
Aanmelding: bij Marianne Vogel, zie pagina Contact.

Sluit Menu