Berlijnse detectives van Marianne Vogel

Hoe komt een coach erbij om detectives te schrijven? Detectives las ik als puber al graag, vooral wanneer ze over een stad of cultuur gingen. Als volwassene werd ik germanist en neerlandicus, vervolgens persoonlijk coach. In de veellagige detectives die ik daarnaast schrijf kan ik al mijn ervaringen kwijt: over Berlijn, de Duitse cultuur en het leven zelf.

Gepland is een reeks van zeven detectives met de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends. Zij werken voor het internationale recherchebureau Brill. De beschreven gevallen spelen in Berlijn en ze zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Duitse geschiedenis, cultuur en politiek. Ook allerlei verbanden met Nederland spelen een rol.
Elke detective heeft een basisthema, dat geïnspireerd is op de oosterse filosofie: geworteld zijn, levenslust, innerlijke macht, compassie, waar spreken, inzicht en verbondenheid met alles.
Inmiddels heb ik bij uitgeverij Aspekt (Soesterberg) drie detectives gepubliceerd: Gedeelde stad, geheelde stad (2012, 2e druk 2014),  In de schaduw van Marlene Dietrich (2014) en Communistengoud en kerstengelen (2016). In oktober 2018 verschijnt deel 4: Geest en beest.

Ik geef graag lezingen over mijn detectives: het schrijfproces, de erin verwerkte literaire motieven, en de ware gebeurtenissen waar ze op zijn gebaseerd (met aanstekelijke powerpointbeelden van Berlijn).
U kunt mij ook vragen om een Berlijnse Avond met één van de volgende lezingthema’s: wandelen door Berlijn, Berlijn als Erinnerungsort, Berlijn en de Muur, de Stasi in Berlijn of de Berlijnse gouden jaren twintig.
Voorbeelden van lezingen vindt u op de pagina’s van de drie detectives.

Is zo’n lezing iets voor uw bibliotheek, boekhandel, leeskring of vereniging? Ik vind het altijd leuk als u mij mailt voor overleg.

Sluit Menu